کاوش موضوع خرفه
صفحه اصلی
خرفه
== معرفی خرفه ==
خُرفه (نام علمی: Portulaca) سردهای است از خُرفهایان علفی یکساله گوشتی گسترده بر روی زمین با ۴۰ تا ۱۰۰ گونه که برگهای قاشقیشکل و ساقههای قرمز و گلهایی دارند که در نور خورشید میشکفد. همچنین این گیاه از مقاومت خوبی به خشکی برخوردار است.
به گیاه پرپهن در این سرده نیز خرفه میگویند. بلبن یا بلبهن نیز نامهای باستانی این گیاه است که در نزهت نامه علایی آمده است.
گیاه خرفه در فرهنگهای مختلف دارای عناوین متفاوتی است، به طوری که در هندی به نام “Rudravant“، در عراق"Berbin"، عمان"Farfena"، در مصر و عربستان"Rigla"، در اردن، لبنان، فلسطین و سوریه "Baqlah" یا "Farfahinah"، ایالات متحده "Purslane "و در ایران «پرپین» نیز نامیده میشود. ساقه این گیاه گوشتی، استوانه ای و به رنگ قرمز یا سبز است که به صورت ایستاده یا خوابیده بر زمین، تا ارتفاع ۳۰ سانتی متر و قطر ۲–۳ میلی متر رشد می کند. این گیاه برگهایی به شکلهای مختلف و به صورت متقابل، مسطح، آبدار با ۱–۵ سانتیمتر طول و ۰/۵–۲ سانتی متر عرض دارد. شروع گلدهی آن طی ماههای اردیبهشت تا شهریور است و گلهای آن به صورت تک یا به شکل خوشه ای از ۲–۵ گل به رنگهای زرد نارنجی، بنفش یا سفید صورتی است که تنها در روزهای گرم و آفتابی از نیمه صبح تا اوایل بعد از ظهر باز میشوند. بذرهای این گیاه کوچک با قطر ۱ میلیمتر، دایره ای تا تخم مرغی شکل، مسطح و قهوهای تا سیاه رنگ هستند.
گونههای مختلف گیاه خرفه تحت نام های متفاوت حتی در مناطقی با شرایط آب و هوایی نامساعد مانند خشکی، شوری خاک و کمبود مواد مغذی نیز رشد میکنند.
این تیره در ایران یک جنس و یک گونه به نام خرفه (Portula oleracea) دارد که با برگها و ساقهٔ نسبتاً گوشتی و آبدار خود کاملاً مشخص است و اغلب به صورت هرز در مزارع، باغچهها و گلدانها دیده میشود. در طب مصرف دارویی دارد و گاهی نیز از سرشاخه و برگهای آن ترشی تهیه میشود. در بعضی نقاط ایران به عنوان سبزی خوردن مصرف میشود.
قسمت خوراکی گیاه برگها و ساقه و نیز بذر آن میباشد.... بیشتر در ویکی پدیا